18 marraskuuta 2015

Meidän häät

Suurin osa minulle, ei niin läheisistä tutuistani, kysyy miten päädyimme menemään Mikon kanssa New Yorkissa naimisiin. Sen sijaan läheiset ihmiset eivät sitä ole juurikaan kysele. Havahduin tähän ystäväni Italian häissä. Siellä vanha kouluaikainen ystäväni totesi, ettei olisi voinut kuvitella minun menevän muulla tavalla naimisiin, kuin New Yorkissa. Näytin varmaan hämmästyneeltä, sillä hän jatkoi...tiedäthän Carrie ja Mr.Big - New York. Hassua, mutta tiedättekö en minäkään . Sinkkuelämästä tosin ihannoin kaikkein eniten ah, aina niin diplomaattista Charlotte Yorkia!

My guide to New York - hääopas ❤.

1. Kirkko & pappi
New Yorkissa toimii Finnchurch, Suomikirkko. Naimisiin meneminen siellä noudattaa samoja periaatteita kuin Suomessa, eikä erillistä paperityötä tarvita. Matkaan mukaan tarvitset vain esteettömyystodistukset, sekä vihkiraamatun. Pastorina siellä on toimii Tiina Talvitie, sama henkilö joka meidätkin vihki :). Tiinan kanssa sovimme yhteisen skype-palaverin ennen häitä, ja sen avulla ennätimme hieman tutstua toisiimme, ja hän kokosi vihkikaavaan puheen meistä. Seurakunnalle suoritetaan 500 euron lahjoitus vihkimisestä, joka on hyvän tavan mukaista (summa taitaa tänä vuonna olla 600 euroa). Myöhemmin kuulin myös Silkin kastaneelta papilta, että myös hän olisi voinut vihkiä meidät NYC´ssa. Eli kannattaa aina kysyä, mikäli teidän perheellä on oma perhepappi, jonka haluaisitte mukaan vihkimään.

Suomikirkko vuokraa tilojaan Amerikan seurakunnalta, joten kirkko on hyvin amerikkalainen; kokolattiamattoineen ja rautaisine kotkineen. Juuri sellainen kuin New Yorkissa pitääkin olla ;). Kirkossa ei saa heittää riisiä, sillä se houkuttaa paikalle ei-toivottuja jyrsijöitä. Esimerkiksi ruusun terälehtiä saa kuitenkin ripotella kirkon sisällä. Näistä kannattaa konsultoida Tiinaa.



Jotkut ihanat sitä riisiä olivat kuitenkin salakuljettaneet...:).


Kannattaa myös huomioida vihkimisen kellonaika, sillä New Yorkissa on välillä todella ruuhkaista ja hidasta liikkua taksilla. Me myöhästyimme omista häistämme muistaakseni puoli tuntia - as usual .

2. Kanttori
Kanttorin otimme suoraan Suomikirkon kautta. Hän oli ainakin tuolloin Kalle Toivio. Meidän kappalevalinnat olivat jazzia, ja ne sopivat hyvin myös Tiinalle. Eli omia musiikkitoiveita pystyy toteuttamaan. Paikalle olisi voinut viedä myös oman cd´n, mutta me halusimme elävää musiikkia tuomaan tunnelmaa. Sattumoisin New Yorkissa opiskeli tuolloin myös Nina Maya, joka on suomalainen jazz-laulajatar. Ihana nainen, joka elävöitti puolestaan lisää vihkitilaisuutta. Kirkolta löytyy siis ainakin urut, ja vanha jazz-piano. Kanttorin kustannus oli tulloin 300 dollaria, jonka maksoimme paikan päällä. Lisäkustannuksia voi tulla nuoteista, mikäli haluatte häihinne jonkin spesiaalin kappaleen.




3. Todistajat
Meillä oli mukana molempien vanhemmat, joten he myös toimivat todistajina. Seurakunnalta voi tarvittaessa pyytää todistajaa. Heitä tulee olla kaksi kappaletta paikalla, ja muistelisin että heidän kustannuksensa olisi ollut noin 50 dollaria per henkilö.

4. Valokuvaus
Meillä oli mukana Suomesta oma valokuvaaja, vau! Sakari Röyskö. Aivan mahtava tyyppi, joka edellisenä päivänä kävi läpi kaikki kuvauspaikat, suunnitteli ja ohjeisti kaiken tarvittavan. Arvostan äärimmäisen paljon hyviä kuvia, ja olen ollut niin kiitollinen jälkikäteen että valitsimme juuri hänet. Sillä hääpäivä menee niin nopeaan, jokainen hetki on kullanarvoinen - jos sinulla on niistä kuvia, takaan että olet niistä myöhemmin kiitollinen .






Sakarin saa matkalle mukaan järkevään hintaan, verrattuna New Yorkin ammattikuvaajiin, joten kannattaa olla myös häneen yhteydessä.

New Yorkissa kuvaaminen on myös rajatumpaa, esimerkiksi Empire State Buildingiin ei saanut mennä ammattikameran tai jalustan kanssa (ystävänpäivä on vuoden ainoa poikkeus). Hääpuvussa ei pääse sisään tiettyihin tiloihin eikä ravintoloihin, eikä kaikissa näissä saa kuvata. Kannattaa siis selvittää etukäteen muun muassa illallispaikan kuvausohjeistukset ja säännöt.

5. Kampaus ja meikki
New York on täynnä ihania salonkeja! Valitsin meidän hotellia lähellä olevan ja netissä hyvät arvostelut saaneen, Bon-Bon Salong´in kampaukseen ja meikkaukseen. Kuvista päätelleen myös Jessica Biel on asioinut samassa salongissa, samoin kuin vastapäisen pilvenpiirtäjän omistaja ;). Meikki oli tosi hyvä, mutta New Yorkin sää teki tepposet hiuksille. Muistan kun kampaaja kysyi mitä iPhone näyttää sateen mahdollisuudeksi, ja vastasin että 30 %. Hän tuumasi, että ei hätää "for 30 percent it never rains in New York...". Arvatkaa vain satoiko!



Kiharat aukesi, mutta muuten palvelu ja ammattitaito salongissa olivat huippu-luokkaa. Järkevään hintaan. Muistelisin että minun kampaus maksoi 100 dollaria ja meikki noin 70 dollaria. Mikon hiusten leikkaus, ja muotoilu oli 95 dollaria. Ja olisiko tullut muutama kymmenen lisää Mikon puuteroinnista. Maksoimme näistä ennakkomaksun kahta päivää etukäteen, ja loput paikanpäällä. Bon-Bon salonkiin otin yhteyttä sähköpostitse muutamaa viikkoa ennen häitä. Taisin samalla laittaa kuvan hääpuvustani, ja toivoa jotakin siihen sopivaa kampausta.

6. Kukat 
New Yorkin katukaupoista saa aivan mahtavia, pitkiä näyttäviä ruusuja. Esimerkiksi kirkon tai juhlapaikan koristeluun. Itse kuitenkin tilasin kukat kukkakaupasta, sillä meillä oli niin tiivis aikataulu, että en olisi ehtinyt kukkia etsimään. Halusin että ne ovat noutoa vaille valmiina. Me kävimme ottamassa kuvia Brooklyn Bridgellä, ja googletin kukkakaupan sen läheisyydestä. Toivekimpusta laitoin kuvan kukkakauppaan sähköpostitse, ja he solmivat kimpun ennätysvauhtia (varmaan 15 minuutissa), kun noudin kimppua. Tähän hätään en muista mitä kimpusta maksoin...jokin häälisä siinä varmasti oli. Joten jos sinulla on aikaa etsiä kauppa ja tilata kimppu ilman hää -etuliitettä. Saat sen varmasti edukkaammin. Samasta kaupasta ostin myös pussillisen ruusun terälehtiä ripoteltavaksi kirkossa.



7. Hääjuhla
New York on täynnä ihania ravintoloita, jotka sopisivat täydellisesti juhlien viettopaikaksi. Mikäli valokuvaukselle ei ole tarvetta, ja syötte normaaleissa juhlavaatteissa, lähes kaikki paikat ovat avoinna. Mutta, jos haluatte ottaa kuvia, ja illallistaa hääpuvussa, ovat ravintolat hieman haastavampia löytää. Oman kabinetin vuokraamalla tämä onnistuu, mutta hyvissä ravintoloissa ne voivat olla aika arvokkaita.

Aikataulua suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon, että lounaan jälkeen useimmat keittiöt sulkevat ovensa muutamaksi tunniksi, ja aukeavat illallisen merkeissä jälleen iltapäivällä/illalla. Tällöin myös ravintolahinnat nousevat.

Meillä kävi niin uskomattoman hyvä tuuri, että New York Palace -hotellin ravintolapäällikkö otti meidät siipiensä suojaan ja järjesti meille ateriat, tilat ja hääkakun. Juuri sillä aikataululla kun halusimme. Lisäksi hän antoi meidän valokuvata ruokailun aikana ja sekä Palacen kirjaston tiloissa, joiden ovet hän avasi meille. Yövyimme samassa hotellissa, joten luulenpa että se edesauttoi tilannetta . Miljoonia suukkoja tälle herralle New Yorkiin, hän oli oikea kultakimpale kyseisenä päivänä!




Tosiaan, ravintolan etsintään kannattaa varata hiukan aikaa, miettiä aikataulu valmiiksi, sekä budjetti. Myös ravintolan sijainti kannattaa huomioida, sillä kaikkeen liikkumiseen saa varata aika paljon aikaa.

8. Taksi & kuljetukset
Meillä oli käytössä pari siistimpää tummaa autoa hääpäivänä. Toisella matkustivat vanhempamme, ja toisella me kuvaajan ja hänen assistenttinsa kanssa. Taksin saa toki myös lennosta, mutta tilaaminen olikin hankalampaa. Joten laskimme varman päälle, ja vuokrasimme autot puoleksi päiväksi. Itse asiassa en ole varma onko keltaisia takseja ollenkaan mahdollista tilata Manhattanilla... Joka tapauksessa googlettamalla löytyy paljon vuokra-autoja kuljettajan kera. Meidän käyttämämme firma oli nimeltään Everest Limousine Service (Manhattan). Autot olivat mustia Lincolnin luksusmaastureita, ja kuljettajat olivat tosi mukavia. Viihdyimme kyydissä niin hyvin, että menimme samoilla kyydeillä myös myöhemmin lentokentälle.



Liikkumiseen New Yorkissa kannattaa varata aikaa, ja tehdä päivän aikataulu riittävän löyhäksi, jotta vältytte kiireeltä ja stressiltä. Etenkin jos kuvauspaikkoja on monta, tai hotellinne sijaitsee eri puolella kaupunkia kuin kirkko.


❤ ❤ 

Hääpäivästä ikimuistoisen tekevät myös ihmiset. Me saimme niin paljon onnentoivotuksia, hymyjä ja kädenpuristuksia ventovierailta, että olin pakahtua onnesta.

New York on ihana paikka mennä naimisiin. Kaikkina vuodenaikoina.

Budjettia on vaikea määritellä, sillä kaikki riippuu siitä mitä haluatte päivän aikana tehdä. Manhattanilla melkein kaikki on mahdollista ;).

Ja tässä vielä Mikon ohje; 


Keep Calm and Get Married!



Postauksen kuvat ovat Sakari Röyskön käsialaa.


3 kommenttia:

  1. Kuulostaa kyllä juuri teidänlaisilta häiltä :) Varmasti ihana ja unohtumaton päivä. Itse en vois kuvitella meneväni ulkomailla, saatika ilman lähintä sukua ja ystäviä naimisiin :P Siksi meille tuleekin 80 vierasta ensi syksynä ja maisemakin on "vähän" erilainen kuin teillä.. :)
    -Noora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vautsi, onnea jo etukäteen <3! Sulla on sitten kaikki ihana edessä vielä, mitä häihin tulee :). Parhaat häät ovatkin juuri hääparin näköiset <3! Se päivä tulee varmasti olemaan ikimuistoinen!

      Poista
  2. Hei. Ihania vinkkejä ja kuvia!
    Pakko sanoa tuohon pappiasiaan. Suomalaisilla papeilla vihkioikeus rajautuu Suomen rajoihin. Jotta voi vihkiä ulkomailla, siihen tulee olla erikseen myönnetty oikeus. Yksittäiskeikkoja varten oikeuksia ei myönnetä. Pääasiassa ulkomaanvihkioikeuksia on ulkosuomalaistyön papeilla, Merimieskirkon papeilla ja lähetystyössä olevilla papeilla - joskaan heilläkään ei kaikilla. Päivitetty lista löytyy kirkon kotisivuilta.

    Mutta... Kun katselee noita teidän kuvia, tulee ihana hää- ja matkafiilis. Pääsisinpä itsekin käymään New Yorkissa! ��

    Iloa ja hyvää vointia odotukseen!

    VastaaPoista

Kommentit, ajatukset ja ideat ovat lämpimästi tervetulleita -Kiitos!