04 lokakuuta 2014

Pullaöverit!

Tänään on kansallinen korvapuustipäivä ja täällä on pullajuhlat pystyssä! Meillä ei pullat kauaa pöydällä vanhene, ja vetäisin absoluuttiset pullaöverit syömällä kolme pullaa kerralla! Itse asiassa Ruotsissa vietetään myös tänään "Kanelbullens dag". Hmm...vaikka kyse pitäisi olla kansallisesta juhlasta, mutta the more the merrier! Olin tänään ensimmäistä kertaa ilman vauvaa liikenteessä, joten sitä on syytä juhlia!

Silkki jäi isä-papan kanssa kotiin, mamman suunnatessa päivällä messuille. Ajoitus oli sinällänsä hyvä, sillä Silkkis nukkuu pisimmät päiväunet juuri päivällä, mutta syö välissä. Pohdin ennakkoon pumppaisinko maitoa pulloon odottamaan, mutta sairaalasta sain ohjeet olla pumppaamatta. Pumppaaminen kuulemma tuottaa vain turhaan ylimääräistä maitoa (kysynnän ja tarjonnan laki), ja korviketta voi huoletta antaa silloin tällöin, vaikka pieni rintaruokinnalla olisikin. Hankimme ystävän suosituksesta Tuuti -merkkistä korviketta ja Silkkis söi sitä tyytyväisenä välipalaksi, eikä ainakaan vielä vatsanpuruja ole kuulunut. Silkin ruokailu meni siis hyvin, mutta itse olin poksahtaa maidosta kun pääsin kotiin! Voisin oikeastaan vieläkin "ampua" jotakin maidolla, tuntuu että niin paljon sitä ennätti kerääntyä ;)!

Täytyy varmaan seuravaksi tutustua rintapumppuviidakkoon.

Miten te muut mammat olette toimineet, oletteko käyttäneet korviketta vai pumpanneet maitoa pulloon?




Tärkeimmät asiat kuitenkin ensin vai mitä ;)

Iloista lauantai-iltaa!

6 kommenttia:

  1. Moi,
    Mä sekä pumppasin että annoin korviketta. Pumppasin sen takia, ettei olisi tullut niitä maitoövereitä rintoihin. ;D Käytin Aventin sähkörintapumppua, mutta manuaalikin olisi mun tarpeisiin riittänyt. Niin ja korvikkeena mekin suosimme suomalaista ja käytimme Tuutia. Ja plussana niissä ne korkit, ei läiky maito ympäriinsä! :)
    Täällä myös pullaähky! Mies ei niistä niin välitä, mutta tuon pikkuisen pullahiiren herkuttelua täytyy ihan rajoittaa! :D
    Ihanaa lauantai-iltaa teidän pikkuperheelle! <3 -Johanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihii, ihanaa että sieltäkin löytyy pullahiiriä, suhun ja pieneen voi aina luottaa ;) <3! Aventia täälläkin on googlailtu ja käyty tutkailemassa, juurikin tuohon överi-oloon ;D Aikamoinen viidakko tuo korvikepuolikin... Mietin että mun menot ilman vauvaa on niin vähäisiä, että josko sitä silloin korviketta voisi huoletta tarjoilla :)

      Ihanaa viikkoa sinne myös teidän perheelle <3!

      Poista
  2. Mulla ainaki tuli niin paljon maitoa että jos alessa olis voinu syyä korviketta, niin olisin varmaan räjähtäny. enkä minä kyllä mieluiten olis ees halunnu antaa korviketta. Äidin maito on parasta mitä lapsi voi saada :) minäki ku imetin 8kk, niin luulen että se on tuohon neitin vastustuskykyyn vaikuttanu. Minä pumppasin käsipumpulla pakkaseen asti pussiin, ja kirjotin päivämäärän ja määrän mitä siinä oli. Joskus sitten yritin antaa pullosta vaihtelun vuoksi, mutta eihän se ikinä meillä sitten onnistunu :)

    Niin ja aika ihanan näkösiä pullia! Olin eilen kummipojan ristiäisissä ja otin kakkua kolme kertaa. Huhhuh :D -noora

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haa, lisää herkkusuita, ihanaa ettei tarvitse yksin siihen "kastiin" kuulua ;) Toivottavasti teillä oli onnistuneet juhlat, täällä odotetaan tulevaa lauantaita :)!

      Ihana kuulla että siellä maitoa riitti, tuntuu että se on se toinen huolenaihe heti synnytyksen jälkeen. Itse pelkään pumppaamisen aiheuttamaa liikatuotantoa, mutta toki oisi kiva antaa omaa maitoa jos mamma on asioilla ja pikkuinen isä-papan hoivissa kotona :). Ehkä molempi hyvä, pumppu ja kaiken varuiksi Tuuti-purnukka hätävarana. Ihanaa syyspäivää sinne täältä sateen ropinasta :)!

      Poista
  3. Hei!

    Kiva blogi sulla ja mukava lukea vauvajuttuja, vaikka oma kuopus ei enää pieni vauva olekaan.

    Oli pakko tulla tähän kommentoimaan, sen verran harmittaa synnäriltä saamasi ohjeistus pumppaamisesta. On todella valitettavaa, että tuoreille äideille annetaan mitä ihneellisempiä neuvoja imetykseen liittyen ja kätilöt eivät kovin usein ole perehtyneet imetykseen kovinkaan paljoa. Pumppaamisen kanssa ei todellakaan tarvitse pelätä ylituotantoa. Suositusten mukaanhan vauvaa tulee imettää lapsentahtisesti. Ihan normaalistikin vauvan syöntikerrathan tulevat vaihtelemaan hyvin paljonkin pitkin vauvavuotta. Välillä vauva voi syödä 1-3h välein, sitten voi tulla tiheänimunkausia, jolloin vauva haluaa tankata 15min välein ja monta tuntia putkeen, hampaiden tullessa vauva voi yhden päivän lakkoilla rinnalta ja seuraavana päivänä syödä edellisen päivän edestä jne. Rinnat tottuvat näihin muutoksiin hyvin nopeasti ja vaikka vähän runsaamminkin pumppailisit, ei se oikeasti saa mitään ylituotantoa aikaan :) Jos vauva on täysimetyksellä muuten, niin korvike (eli prosessoitu lehmänmaito) taas voi olla pieninäkin määrinä aikamoinen rasite pikkuisen suolistolle.

    Maidon riittävyydestäkään ei kannata liikaa stressata, jos vauvan vaipat täyttyvät pissasta ja kasvaa normaalisti. Usein uudelle äidille aiheutuu ihan turhaa huolta, jos rinnat tuntuvat tyhjiltä, mutta yleensä silloin juuri vauvalla alkaa imuteho mennä kovemmaksi ja on tiheänimun kautta.

    Nämä vain vinkkinä ja tsemppinä tuleviin päiviin! Ihana, että olet päässyt vähän käymään yksin tuulettumassa!

    Suosittelen vielä Facebookissa olevaa Imetyksen tuki ryhmää. Siellä keskustellaan hyvässä hengessä ja asiantuntevat tukiäidit vastailevat kysymyksiin.

    Ihanaa viikkoa ja kivoja hetkiä vauvan kanssa!

    T. Ansku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ansku ihan mielettömän hyvästä kommentistasi! Olipa ihana kuulla perusteltu toisenlainenkin näkemys asiaan, kuin mitä itse ohjeeksi sain. Mieluustihan sitä omaa maitoa käyttäisi kun sitä tulee, mutta todellakin tuo liikatuotanto jäi pyörimään mieleeni.

      Kuulostaa ihan järkeenkäyvältä, että rinnat tosiaan tottuvat muutoksiin. Näin uutena äitinä sitä "pelkää järkyttävänsä saamaansa tasapainoa" ja maidon riittävyyttä yms. :).
      Tähän saakka imetys on muuten mennyt niin hyvin ja vauva tosiaan kasvanut hurjaa vauhtia <3.

      Todellakin, pienet omat irtiotot arjesta tekee hyvää, kun vain uskaltaa luottaa, että vauva pärjää isä-papankin hellässä huomassa :).

      Kiitos suuresti, sait minut uskaltamaan lähtemään pumppukaupoille :)!

      Kivaa viikkoa Sinulle!

      Poista

Kommentit, ajatukset ja ideat ovat lämpimästi tervetulleita -Kiitos!