11 huhtikuuta 2014

Mammajumppaa!

If you rest you rust... Ehkä. Vaikka meillä mammoilla on lupa ottaa rauhallisemmin, niin ainakin omalla kohdallani, odotuksen aikana, olen saanut paljon apua liikunnasta. Monesti alkuraskauden huonovointisuus ja närästys jäi salille, sekä olo keveni. Yritin kysellä tarkempia ohejeita liikuntaan omalta neuvolatädiltäni, joka tuumasi, että kaikkea voi tehdä - oman tunnon ja kunnon mukaan. Olen aina liikkunut paljon, joten se sopi mainosti minulle ja alkuun kävin normaalisti jumppatunneilla. Sain kuitenkin pieniä verenvuotoja ja pelästyin, että olen käynyt liian rankassa jumpassa. Säikähtäneenä soitin neuvolaan ja siellä onneksi rauhoiteltiin, että pienet verenvuodot ovat hyvin yleisiä ja menevät normaalisti ohi muutamissa päivissä (miksei niistä ole mainittu..?).

Purin mieltäni siskolleni ja kuulin häneltä, että heillä on Naistenkilinikalla myös lääkäreitä, jotka ovat hitusen eri mieltä asiasta. Naistenklinikka on tietysti keskittynyt riskitapauksiin ja asiakaskunta on siellä erilainen. Pidän Naistenklinikkaa kuitenkin turvallisuuden tyyssijana, koska siellä on tarvittava teknikka ja osaaminen auttaa vaikeammissa tapauksissa, joten maininta jäi mieleeni. Samalla kuulin siskolta, että heillä on myös moni nuori äiti saanut ohjeet jättää mm. body pump-tunnit väliin välttääkseen joutumasta ns. vuodelepoon vuotojen takia (toki usein muitakin syitä on ollut taustalla). Jäin pohtimaan asiaa ja yritin saada lisää tietoa neuvolan kautta. Suomessa ilmeisesti kuitenkin suositukset tässä asiassa ovat aika sallivat. Pidän liikuntaa, lähes kaikissa sen muodoissa, hyvänä asiana, joten siltä kannalta tämä on hieno juttu jos mitään ongelmia ei ole. Mutta silti, uskallan väittää että meitä olisi aika monta mammaa, jotka olisivat kiitollisia pienistä ohjeista   




Etsin asiasta aika paljon lisätietoa netistä ja jenkkisivuistoilta sitä hyvin löytyikin. Simppeleitä hyviä ohjeita, kuten: vältä staattisia pitoja, hyppyjä, pomppuja ja täristäviä liikkeitä. Tee vatsalihaksia varovasti, jätä suorien vatsojen teko pois ensimmäisen kolmanneksen jälkeen. Tämä on itse asiassa jännä juttu, koska kysyin nimen omaan myös ohjeita vatsalihaksien teosta ja minulle sanottiin, että ohjeistuksen mukaan niitä voi tehdä huoletta.

Amerikkalaisilla sivustoilla toistuu kuitenkin neuvo vältää kokonaan selällään tehtäviä liikkeitä, vatsalihakset mukaanlukien, viikon 20. jälkeen. Kohdun kasvaessa, selällään maatessa, se painaa sydämeen vieviä verisuonia, ja voi täten aiheuttaa verenpaineen laskua / hapenpuutetta elimistössä (ja pikkuisella) jo muutaman minuutin harjoituksen aikana. Mikäli vatsalihaksia haluaa tehdä, kannattaa ne tehdä polvillaan kädet maassa jännittämällä masua ylos ja vapauttamalla.


Salilla treenatessa tee liikeitä istuen ja vältä keskivartalon liikaa jännitystä. Tämä sama pätee muuten myös body pumpiin, jossa keskivartalon tuella on suuri merkitys. Riittävän kevyillä painoilla ja oikealla tekniikalla turha rasitus masun kohdalta jää pois.

Body pumpissa kevensin painot puoleen, normaalisti esimerkiksi kyykyssä käytin noin 27kg tangolla ja tällä hetkellä 10-15kg. Jenkkiohjeiden mukaan jätin myös syvät kyykyt pois ja teen kyykyt ainoastaan puoleen väliin. Kaikki liikkeet jossa tunnen että masu liikaa jännittyy, teen vapailla painoilla / vaihtoehtoisilla liikkeillä. Se on meillä mammoilla sallittua, viis koreografiasta :) Steppi-tunnilta jäi hypyt kokonaan pois ja pelkkä askeltaminen tuntuu kivalta. Huomaan myös mitä enemmän masu kasvaa, sitä enemmän saa siitäkin lisäpainoa jumppaan. Kohta on jälleen siis uuden kevennyksen paikka! Näillä sivustoilla joilta tietoa hain, oli myös maininta: venyttele varovaisesti. Odotuksen aikana lihaksisto, etenkin vatsan seudulta, pehmenee ja irtautuu, joten ylivenyttämisellä tulee helposti revähdyksiä. 

Näillä ohjeilla olen mainiosti pystynyt jumppailemaan ja verenvuotoja ei kevennyksen jälkeen ole näkynyt. Ajattelin jakaa tämän asian kanssanne siksi, että itse pelästyin tapahtunutta suuresti ja jostain syystä yhdistän sen liikuntaan. Vaikka alkuraskaus ei päällepäin näykkään, tapahtuu kuitenkin suuria muutoksia sisällä. Tulevaisuudessa jos toinen pikkuinen meille joskus siunaantuu, en uskalla luottaa neuvoon; tee mitä vain. Toivottavasti joku ihana lääkäri ottaa joskus "aiheesta kopin" ja tekisi muutaman sivun ohjeistuksen koskien myös liikuntaa. 



Toivottavasti olette voineet hyvin ja pystyneet myös nauttimaan liikunnasta. Pikku kävelylenkkikin tekee ihmeitä jaksamiseen, helpottaa turvotusta ja lisää verenkirtoa jaloissa, etenkin kun masu alkaa painaa alaraajoja. Turvallista liikuntaa tarjoaa myös mammajumpat, joista hyvinvointikeskus Mommy & Me´llä on vielä muutama paikka jäljellä Bailamama 9Months-tunnille, alkaen ensi viikon keskiviikkona  

Pitäkää huolta itsestänne mammat ja muutkin, sekä ihanaa pian alkavaa viikonloppua!

Tässä vielä loppukevennyskuva, naisen elämää ;) Onko teille koskaan käynyt näin?:) Mammasukkahousut ovat todellakin olleet lempparit ja suurella käytöllä!





2 kommenttia:

  1. Moikka Erika!
    Kirjoitin jo aiemmin sulle pitkän jutun noista tripptrapeista ja muusta, mutta se katosi jonnekkin pixeliavaruuteen :/ Ihan vain silloin lähinnä kirjoitin Karon lapsilla molemmilla olevan kyseiset, ja jotain muuta joutavaa :) Sitä myös tietty kuinka ihanaa seurata sua ja sun odotusta täällä. Onkin ollut välillä ikävä :)
    Ja nyt mieleeni tuli, että tuota itkuhälyttimestä sen verran, että yhdellä kaverilla on sellainen, ja heillä se vanhempien kapula alkoi jonkin ajan päästä tekemään sitä, että ei ilmoittanut kun patterit loppuivat. Ja perhekerhossa yksi äiti mainitsi samasta. Tosin voi olla, että on eri malli tai uudempi teillä, mutta seuraa miten toimii :)
    Huh huh, 27 kg kyykyssä. Ei mene mulla kuin se reilu 10kg, mutta tosin harvemmin pääsee käymään. Ja en kauaa ole pumpissa käynytkään. Mutta ihanaa hommaa, ainakin sen jälkeen! :D
    Huomenna saan E:n tänne yökylään, ihanaa. Me Karon, H:n ja E:n kans suunniteltiin kevätreissua, mutta se ei onnistunut. Hankala saada aikataulut sopimaan työn ja perheiden mukaan, mutta kesällä pakko taas päästä Karon mökille :) Viime kesänä oltiin, ja olihan se mahtavaa. Jospa me joskus saadaan sinutkin mukaan vielä :)

    Kati

    VastaaPoista
  2. Heii :) Kiitos ihana kommentistasi ja ihana kuulla, että olet viihtynyt blogin äärellä! Välillä myös onnistun kadottamaan vastauksia kommentteihin tabletilla kirjoitellessani..ihmeellinen tietotekniikka :)

    Kiitos vinkistä itkuhälyttimen suhteen, siinä on onneksi merkkivalo, joka kertoo onko yhteys kunnossa, eli täytyy muistaa pitää sitä silmällä. Testasimme hälytintä jo naapureiden kanssa ja ainakin paksun kivisenän läpi hyvin kantoi :)

    Oi, toivottavasti teillä oli ihana viikonloppu E:n kanssa, suuresti terkkuja teille kaikille <3 Olisipas ihan päästä näkeen porukalla..toivottavasti tilaisuus pian tarjoutuu :) Raportoikaa mullekin koska kesäreissu olisi :)!!

    Muutama reissu salille pohjaksi, niin kyykytkin kummasti kevenee ;)!

    Ihanaa viikonalkua & aurinkoa päivään! Hali!

    VastaaPoista

Kommentit, ajatukset ja ideat ovat lämpimästi tervetulleita -Kiitos!