24 maaliskuuta 2014

Mammaboost!

Osa 1.

Lupasin kirjoitella teille ihosta. Korjailen tässä kynsilakkaani ja pohdin miten saisin tiivistettyä kaiken tärkeän muutamaan lauseeseen. Iho, on yksi ammateistani ja suhtaudun siihen...hmm, kokonaisuutena! Henkilökohtaisesti näen ihon hyvinvoinnin olevan yhtä kuin tasapainoinen elämä, riittävä uni ja hyvä elämän laatu (myöskin raskauden aikana). Cliché, mutta totta :)! K
oska tähän vaikuttaa kaikki, päätin sisällyttää aiheeseen myös ravinnon.

Osalle ihon rakenne on varmasti tuttu, mutta niille joille ei ole, nappasin kuvan vanhasta koulukirjastani.



Näin odottaessa on käsittämätöntä, kun miettii, että kasvatan meidän pikkuisen sisälläni tyyliin banaaneista ja jogurtista. Jotta pikku pallero saisi mahdollisimman hyvän startin elämään lisäsin muutamat boostit ruokavaliooni.

Myöskin iholla näkyy nautittu ravinto ja etenkin talviaikaan, pientä boostia tarvitaan sinnekin. Syy miksi nappasin yllaolevan kuvan, on se, että ihon pintakerros; epidermis, ns. elää verinahasta, eli dermiksestä saadusta ravinnosta. Sen vuoksi myös ihonhoidossa on supertärkeää, että verinahka voi hyvin. Verinahka sisältää mm. verisuonia, jotka kuljettavat iholle happea, ravintoa ja valkosoluja (taistelevat pieneliöitä vastaan), sekä talirauhasia, joiden tehtävä on "voidella ihoa". Tämä huolto tulee niin sanotusti sisältäpäin. Raskauden aikana pikkuinen vie aika paljon mamman vitamiineista ja hivenaineista, joten on tärkeää, että niitä saa riittävästi - iholle saakka.



Itselläni on suhtellisen ohut iho, se näyttää kauniilta, mutta on herkkä kuivumaan, etenkin talvella ja nyt raskauden aikana. Lisäsin ruokavaliooni muutama viikko sitten extraboostiksi avokadoa, kalaa ja hyviä öljyjä. Niinä päivinä kun en syö kalaa olen ottanut Möllerin Omega Twistiä, samalla kun se antaa ravintoa pikkuiselle, toivon että siitä riittää hitunen myös iholle. Iho on usein se, joka saa viimeisenä hyvät rasvahapot käyttöönsä, elimistön muiden tarpeiden jälkeen. Nyt pariviikkoa näin tehtyäni on ihoni huomattavasti paremmin kosteutettu ja selviän vähemmällä rasvaamisella.

Aamuisin olen ottanut aamupalan jälkeen Multivita (raskaus ja imetys) tabletin. Siinä on päivän perusannos foolihappoineen, jonka pitäisi riittää kattamaan päivän tarpeet, niin pikkuiselle kuin mammalle. Tämä on myös hyvä ihotabletti, sillä se sisältää B-, C-, ja E- vitamiineja, toisin sanoen antioksidantteja, jotka auttavat puolustautumaan vapaita radikaaleja (hapettumista) vastaan.



Multivitan magnesium ei ole riittänyt minulle, joten lisänä olen ottanut iltaisin nukkumaan mennessä magnesiumia (auts, ilman tätä sain pohkeisiin suonenvetoja). Magnesium on hyvä lisä myös pikkuisen luuston kasvulle. Lisäksi syön maitohappobakteereita. Se kuulemma ehkäisee pikkuisen allergioita ja jopa koliikkia. Tämän vinkin sain apteekissa työskennelleeltä ystävältäni, joka itsekin on mammalomalla!

Raskauden aikana elimistö käy läpi kuitenkin niin huikeita muutoksia, ettei ole ihme jos balanssi järkkyy. Usein sanotaan, että iho joko kuivuu tai muuttuu rasvaiseksi raskauden aikana. Monilla myös lapsuuden vaivat, esimerkiksi atooppiset ihottumat puhkeavat juuri odottaessa. Hormonitoiminta myös muuttuu ja monella saattaa tällöin syntyä "hormonaalista aknea/näppylöitä" (etenkin tyttöä odottaessa ;)). Kuulin juuri eräältä kosmetologilta, että nämä hormoneista johtuvat näppylät tulevat usein suun ympärille, koska se on ns. munasarjojen ja kohdun aluetta kasvoilla. Toisilla onnekkailla, iho taas on hehkeimmillään ja hehkuu vilkastuneen verenkierron ansiosta.

Tässä siis vähän pohjasta, joka on hyvä muistaa myös odottaessa. Kirjoittelen huomenna lisää kosmetiikasta ja ihon hoidosta pinnalta käsin, koska muuten tämä postaus leviää ihan liian pitkäksi.

Nyt tämä mamma laittaa lenkkarit jalkaan ja iltapäivän steppi vaihtuu kävelylenkiksi, sillä ulkona on niin ihana auringonpaiste!

7 kommenttia:

  1. Oi näitä ihonhoitoon liittyviä postauksia odotan. :) Vaikka muutenkin olet ollut aktiivinen ja ihania juttuja kirjoitellut.

    Itselläni juuri hoidetuksi tullut akne tuli takaisin raskauden myötä :( Niinkuin tiedät kaikkea olen käytännössä kokeillut jo ennen raskautta. Nyt pitää jättää tymäkimmät hoitotuotteet pois, koska niitä ei saa käyttää. Olenkin ollut aika pulassa ja suurin ongelma on tällä hetkellä se, että näpyt kyllä parantuu, mutta punainen kohta jää vielä jäljelle eikä meinaa millään lähteä. Eli iho ei uudistu juurikaan, vaikka kuorintaakin suoritan säännöllisesti.

    Käytän samaa Multivitaa ja ajoittain myös maitohappobakteeria. En ole tajunnut, että möllerillä on myös A-vitamiinittomia valmisteita. Yleensä olen syönyt Möllerin tuplaa, joka pitää ihon siedettävämpänä, mutta nyt olen sen siis joutunut jättämään raskauden vuoksi. Käyn varmasti hakemassa tuota Twistiä, eiköhän ala ihokin uudistumaan erilailla, toivottavasti! Akne ihokin tarvitsee hyviä rasvoja, tai ainakin minulla on juuri tuo Möller auttanut selvästi ihon kuntoon ennen raskautta.

    Kävin muuten itse Kruunuhaassa sellaisessa mammaliikkeessä kuin Lapsenpäästäjän puoti. Sieltä löytyy paljon vaatteita raskausaikaa ja imetykseen, myös juhlavampia. On siellä myös imetykseen liittyviä tuotteita ja vauvoille kaikenlaista. Itselleni ei tarttunut mukaan mitään vielä, mutta tulevalle kummitytölleni ostin sieltä ihanat ensitumput ja hatun, suomalaista käsityötä ja merinovillaa. Olivat aivan ihanat, joten suosittelen piipahtamaan liikkeessä! Aion käydä vielä itselle ostamassa sieltä juurikin saman setin! Olikohan osoite Liisankatu 6, mutta heillä on nettikauppakin, josta löytyy myös yhteystiedot paikan päälle.

    Ihanaa odotuksen jatkoa, kiva lukea sun postailuja vielä kun melkein samoilla viikoilla mennään. Itsellä huomenna täyttyy 20!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, ihana kun kirjoitteleit :) Akne, etenkin raskausaikana voi olla haastava, kun käytössä on tosiaan miedommat tuotteet sen hoitamiseksi. Yritän saada mahdutettua seuraavaan postauksen jotain perusohjeita, joista voi olla apua, toivottavasti :) Stressiä noista punaisista kohdista ei kannata ottaa, sillä ihon pinnan uusituminen (kaikki viisi kerrosta) kestää normaalistikin noin neljä viikkoa. Jos ihon kunto ei uusiutumalla parane, on siihen olemassa niin loistavia hoitoja, että ne kyllä saa pois, ennemmin tai myöhemmin :)

      Taisinkin löytää tuon Lapsenpäästäjän puodin nettikaupan, siellä kävin selailemassa valikoimaa. Aivan ihania mekkoja oli valikoimassa! Kiitos vinkistä, en tiennytkään että itse kauppa olisi noin lähellä! Ehdottomasti käyn pistäytymässä :)!

      Onnea ja halaus huomiselle 20 viikkoispäivälle :)!

      Poista
  2. Jee, kiitos tästä - odotan jatkoa innolla! :)

    Mulla on käytössä myös tuo Multivita, maitohappobakteerit ja Möllerin Vahva Omega-3. Lisäksi otan silloin tällöin ekstra d-vitamiiniannoksen (varsinkin nyt kun on ollut flunssainen olo) ja viime viikolla aloitin rautakuurin. Aika paljon saa pillereitä napsia aamulla! :D

    Mun täytyy kyllä varmaan lisätä tota hyvien rasvojen saamista ruokavaliosta nyt ihan ajatuksen kanssa. Normaalisti olen syönyt avokadoa ja pähkinöitä paljon, mutta nyt ne ei ole vaan jotenkin uponneet. Myöskin kalaa on viime aikoina tehnyt mieli harmillisen vähän. Neitsytkoookosöljyä käytän puuron seassa onneksi päivittäin. Ja marjoja ja kasviksia. Mutta noi rasvat. Nyt tsemppaan kyllä tässä!

    Mulla on muuten vähän ehkä sama ongelma kuin edellisellä kommentoijalla Mialla, että näpyn jälkeen iho jää punaiseksi ja kuivaksi. Ja suurin osa näppylöistä on juurikin tuossa suun ja leuan ympäristössä. (Näitä tuli kyllä jo ennen raskautta kuukautisten aikana.) Koska ajattelinkin, että öljyt voisi olla ratkaisu tähän ihojuttuun, niin ostin sitten eilen Bio Oilia, kun luin että joku oli saanut siitä (kasvoille käytettynä) apua raskausakneen. Huomasin sitten vaan, että siinä on A-vitamiinia, mutta pakkauksessa kuitenkin suositellaan sen käyttöä ehkäisemään raskausarpien syntyä raskausaikana. Ristiriitaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin täällä olen lisännyt välillä extra d-vitamiinia kehiin, vaikkakin multivitassa pitäisi olla riittävä annos, mutta se tuntuu kovin pieneltä. Suosittelen kyllä lämpimästi noita hyvä rasvoja, niistä on ainakin itselläni ollut apua :)

      Ihon kuntoon vaikuttaa myös suoliston tasapaino, niin hassulta kun se ehkä kuulostaakin, mutta luulisin, ettei maitohappobakteereista siinä mielessä ole haittaa ihollekkaan.

      Yllättävän monessa voiteessa ja öljyssä on a-vitamiinia, se on itseasiassa iholle aika tärkeä vitamiini, etenkin aknen ja ikääntyvän (kauhea sana ;)) ihon hoidossa :)
      Toisaalta kosmetiikka ei ole kosmetiikkaa, mikäli se imeytyy ihon pintaa syvemmälle ja pääsisi sitä kautta verenkiertoon ja taas eteenpäin pikkuiselle. Uskon, että pikkuinen on niin hyvässä suojassa, ettei pieni määrä a-vitamiinia ihonhoitotuotteissa haittaa. Mutta koska sitä ei ole tutkmuksilla erikseen todettu, ei sitä tietysti voi myöskään suositella... :) Todellakin ristiriitaista ;)

      Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Ihanan kattavasti olit kirjoittanu vitamiineista ym. sekä ihon hoidosta. :) Siitä sainkin kipinän laittaa sulle viestiä fb:n kautta aivan mahtavista tuotteista koskien vitamiineja ja kosmetiikkaa :) Ja näitä sun bloggauksia lukiessa häivähtää väkisin välillä mielessä, et jos vielä yksi... ☆ Mut eiköjän mun katras oo jo täysi lukuinen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, never say never! Kiitos viestistäsi, ehdin lukemaan & vastaamaan sulle vasta nyt iltaisella, mutta toivottavasti tuli vastaus perille :)! Ihana kun olet löytänyt tänne bloginkin puolelle! Haleja ja kivaa iltaa sinne :)

      Poista

Kommentit, ajatukset ja ideat ovat lämpimästi tervetulleita -Kiitos!